Ekonomi

Bakan Kacır açıkladı… 450 milyon dolarlık dev bütçe

ANKARA (İGFA) –Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KOBİ’lerin yenilenebilir enerji ve yeşil dönüşüm yatırımlarına KOSGEB desteğiyle, döngüsel ekonomi ve karbon salınımının azaltılmasına yönelik Ar-Ge projelerine ise TÜBİTAK desteğiyle destek vereceklerini söyledi.

Kacır, projenin Dünya Bankası ile ortak yürütüldüğünü kaydetti.

Bakan Kacır, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla KOBİ’lerin yenilenebilir enerji yatırımlarına; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) aracılığıyla karbon salınımını azaltmaya yönelik araştırma ve geliştirme projelerine destek vereceklerini de kaydetti.

BİNLERCE FİRMA FAYDALANACAK

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre proje kapsamında KOSGEB himayesinde 250 milyon dolarlık kaynak kullanılacak.

TÜBİTAK’ın kullanımına 175 milyon dolarlık kaynak ayrıldı. 25 milyon dolarlık kaynak, proje faaliyetlerini koordine etmek ve ulusal yeşil endüstri dönüşüm gündeminin uygulanması için kurumsal temelleri atmak için kullanılacaktır.

Binlerce sanayi kuruluşunun faydalanması hedeflenen proje ile işletmelerin kendi tüketimleri için yenilenebilir enerjiye yatırım yaparak karbon emisyonları azaltılacak ve kaynak verimlilikleri iyileştirilerek yeşil dönüşüm planları geliştirilip uygulanabilecek. Bu sayede şirketler Avrupa Yeşil Mutabakatı’na (AYM) kolayca uyum sağlayacaktır.

KOBİ’lerin yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik altlık KOSGEB tarafından kullanılacaktır. Sanayi işletmelerinin yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi ve döngüsel ekonomi gibi tematik alanlarda yürütecekleri faaliyetler desteklenecektir.

TÜBİTAK İLE YENİ İŞLETMELER AÇILIYOR

TÜBİTAK, Türkiye’de veya diğer pazarlarda yeni yeşil teknolojilerin, ürünlerin veya süreçlerin geliştirilmesini içeren yeşil inovasyon faaliyetlerinde bulunan şirketleri de hedef alacaktır. Yeşil Start-Up’ların, KOBİ’lerin, büyük şirketlerin uygulayabileceği ek ürünler; yeşil üretime, daha yüksek güç ve kaynak verimliliğine katkıda bulunmak

Ar-Ge, prototip geliştirme, standart geliştirme ve yeni ürün veya süreç geliştirmeyi içerecektir.

osmancik-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu