Haber

AK Parti Sözcüsü Çelik, Merkez Yönetim Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu: (3)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Sayın Bahçeli’nin Gazze konusundaki insani, vicdani ve siyasi duyarlılığına minnettarız. Bu konuda hiçbir ayrılığımız, anlaşmazlığımız yok.” söz konusu.

Çelik, Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen AK Parti Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“İsrail-Filistin çatışmasında Türkiye’nin garantör rolü” sorusuna Çelik, ilk yapılması gerekenin ateşkesin sağlanması olduğunu söyledi.

Ateşkes sağlandıktan sonra garantör olacak ülkeler arasında bir karara varılacağını belirten Çelik, “Ancak burada bir konuya dikkatinizi çekmek isterim. Garantörün ne demek olduğunu bazıları anlıyor, yani uluslararası bir anlaşma. Ateşkes sağlandıktan sonra güç oraya yerleşmeli ve bütün sorun burada bitmeli. Orada bitsin aslında Gazze’deki Filistin demektir.” “Bu, egemenliğini ortadan kaldırmak anlamına gelir. Bu uluslararası gücü, Gazzelilere veya yasal Filistin yönetimine değil, yalnızca İsrail’e hitap eden bir güç olarak konuşlandırmak, orada yalnızca tek taraflı güvenliği sağlayacağı için iki devletli perspektifi ortadan kaldırmak anlamına gelir.” değerlendirmesini yaptı.

“Ateşkesin sağlanmasının yanında garantörlük de olmalı”

İki devletli çözümün garantörü olacak bir modelin ortaya çıkmasını istediklerini belirten Çelik, şöyle devam etti:

“Biz şunu söylüyoruz, öncelikle bu garantörlük ateşkesin sağlanmasıyla birlikte olmalıdır. Bu aynı zamanda iki devletli çözümün de garanti altına alınması anlamında çalışması gerekir. İki devlete gitmeden bunu söylerken. Çözüm perspektifinde uluslararası bir güç gelmeli ve iş burada bitsin, uluslararası güç tek taraflı olarak sadece İsrail yönetimine muhatap olmaya başlayacaktır.” Filistin yönetimine hitap etmemeye başlıyor. Şimdi bazı Batılı ülkelerin bunu yaratabilecek beyanlarını görüyoruz. Uluslararası güçlerin konuşlandırılması İsrail’in ‘gel, güvenliğimi sağla, Filistin yönetimini tanı’ yaklaşımının sonucu olacaktır. Söylediğimiz bu değil; “Aksine iki devletli çözüme yol açacak şekilde ateşkesin garantörü olacaktır.”

“Takvim yakında işlemeye başlayacak”

AK Parti ile MHP arasında kurulan seçim komisyonunun görüşmesi üzerine Çelik, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir toplantı yaptığını hatırlatarak, “AK Parti heyeti kendi içinde çalışmalarını olgunlaştırdı. MHP heyeti, Kendi içinde de çalışmalarını olgunlaştırdı. Bu takvim yakında güncellenecek. Çalışmaya başlıyor.” dedi.

“Bahçeli’nin Gazze konusundaki hassasiyetini minnetle anıyoruz”

Çelik, Bahçeli’nin Gazze’ye ilişkin açıklamalarına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

“Sayın Bahçeli’nin Gazze konusundaki insani, vicdani ve siyasi duyarlılığını minnetle karşılıyoruz. Şu anda tüm insanlığın dikkatinin yoğunlaştığı bu yer, aynı zamanda tarihimizin ve milletimizin duygularının da çok güçlü bir parçasıdır. Öyle olmuştur. Tarih boyunca aynı, bugün de aynı ama şimdi birileri çıkıp ‘bizim bu coğrafyayla hiçbir ilgimiz yok, bizim Filistin davasıyla hiçbir ilgimiz yok’ gibi asılsız açıklamalar yapabiliyor. Hatta Filistin davasının bu insani yönünü savunmakla ulusal davaları savunmak arasında çelişki varmış gibi bir tablo sunmaya çalışıyorlar. Sayın Bahçeli’nin ortaya koyduğu insancıl, vicdanlı siyasi yaklaşım elbette takdire şayandır. Bu konuda başka kimsemiz yok.”

Çelik, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Ortadoğu ziyareti sırasında Türkiye’ye gelmemesiyle ilgili soruya şöyle yanıt verdi: “ABD Dışişleri Bakanı’nın bölgeyi gezerken Türkiye gibi bir ağırlık merkezini ziyaret etmemesi ne kadar eksik ve vizyonsuz olduğunu gösterdi.” Diplomatik faaliyeti şöyleydi.Zaten Türkiye’nin Türkiye’ye geldiğinde duyacağı şey neydi?Yani ben bundan bahsetmiş olsam da bu savaş gemilerini, uçak gemilerini buraya göndermenin bir anlamı yok.Deklarasyonu duyacaktı. Orada ‘diplomasi ve barış çerçevesinin oluşturulması gerekiyor’ diyorlar ama görünüşe bakılırsa bunu duymak istemiyorlar. Bölgeye yaptıkları ziyaret sırasında tek taraflı tezlerinin kabulü yönünde bazı taleplerde bulundular.’ şeklinde yazıyor. Anketler ya da testler var ama bu konuda pek başarılı değil gibi görünüyor. Bu, bunu yapanların planlama ve diplomatik zihniyetlerinin ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor.” şeklinde yanıt verdi.

“Kudüs’te herkesin barış içinde yaşamasını istiyoruz”

Blinken’in İsrail’e Yahudi olarak gittiği yönündeki açıklamasını eleştiren Çelik, “Kudüs’te Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanlar var. Hepsinin huzur içinde yaşamasını istiyoruz. Biz hem Filistinli çocukların hem de İsrailli çocukların rahat uyumasını istiyoruz ama bugün Filistinli Çocuklar ve kadınlar bombalarla vuruluyor.” “Bu insanlar bir takım seri cinayetlere kurban giderken, ‘Ben buraya Yahudi kimliğimle geldim’ gibi dinsel aidiyetleri ortaya koymak son derece yanlış bir yaklaşımdır.” değerlendirmesini yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna ve İsrail’e yönelik yardım paketini aynı çerçevede çerçevelemesi hakkındaki soruya Çelik, “Ukrayna ve İsrail’e aynı yardımı paket olarak düşünmesi, toptan satışın arttığının göstergesidir” dedi. yaklaşıma diplomatik bir akılla yaklaşılmıyor.Rusya -Ukrayna savaşı ve şu anda Filistin’de yaşananlar iki farklı olay.Ne dinamikleri benzer,geçmişleri benzer,şu anki durumları da benzer.Bu ikisini bir araya getirdiğinizde Tüm bölgede, Filistin’de, İsrail’de ve Ortadoğu’da çatışmayı derinleştirmekten başka bir işe yaramadı. “Maalesef Amerikan diplomasisinin meydanda herhangi bir diplomatik birikimini görmüyoruz.”

“F-16 konusunda ilerleme var”

Çelik, İsveç’in NATO katılım protokolü ve F-16 konusuna ilişkin soruyu ise şu şekilde yanıtladı:

“Meclis’e göndermek siyasi iradenin takdirindedir ama Meclis’ten geçip geçmemesi Sayın Meclis’in takdirindedir. Dolayısıyla Sayın Meclis bunu değerlendirecektir. Meclis Liderimiz ifade etti” Türkiye’ye döndükten sonra komisyona gönderildiğini söyledi.

F-16 meselesinde ve İsveç’in bu terör örgütlerine karşı attığı adımlarda da ilerleme var. Bunları kaydediyoruz. Elbette zorlandığımız durumlar var ama sonuçta bunun kıymetini bilecek olan büyük meclistir. Takvim, Meclis Başkanımızın komisyona göndermesi ve komisyonda tartışılmasının ardından ortaya çıkacak resimle işleyecek. Bunlar gerçekleşene kadar takvimle ilgili şu anda bir şey söyleyemeyiz.”

Yerel seçim çalışmaları

Ömer Çelik, AK Parti’nin yerel seçimlere yönelik çabalarına ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

“Şu ana kadar bir kamp değerlendirmesi yapmadık. Bildiğiniz gibi uluslararası gündem yoğun. Sayın Cumhurbaşkanımızın çok yoğun bir iş günü var. Kasım ayı da çok yoğun bir ay olacak. Ayrıca müdavimlerimizle başka görüşme imkanlarımız da var.” Milletvekilleri, adayla ilgili kriterlerimiz zaten belli.”Bu kriterlerin bazısı ilkelere dayanıyor, bazısı ahlaki temelde, bazıları da siyasi temelde. Dolayısıyla süreç başladığında bu kriterler hassasiyetle uygulanacaktır.”

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu